Mind your own business!

by - június 05, 2019


Sziasztok!

Kicsit eltűntem az utóbbi időben bejegyzés ügyileg, amit foghatnék a "sok tanulásra", de igazából csak nem volt ötletem, amiről írhatnék, olyan témához ami pedig már itt lerágott csontnak minősül, nem akartam nyúlni.

Az utóbbi időben azonban ért pár olyan élmény, Instagram-on és Youtubeon is, amik által megszületett a fejemben ennek a posztnak az ötlete. A bejegyzés a "Mind your own business!" címet viseli, ami nem véletlen - egyrészt szerintem óriási igazság, hogy mindenkinek a saját háza táján kellene sepregetnie, a saját életét jobbá tennie, előre vinnie, valamint még azért is lett ez a cím, mert kifejez egy számomra óriási problémát.

Nyílt titok, hogy majdnem mindenki használja napi szinten az Instagram-ot, főleg a fiatalabb korosztály. Természetessé vált, hogy a legtöbben nem csak az ismerőseiket követik, hanem bizony "random" profilokat is,  Azonban mindenkinek mást jelent, valaki kiéli a kreatívságát, mást különösebben nem foglalkoztat a képek felrakása, csak másokat követ és bizony vannak, akik szintet ugrottak és bevételi forrásként szolgál nekik a platform. Azonban van egy bizonyos jelenség, aminél nem lehet különbséget tenni egyik "csoport" közt sem - a mérhetetlen mennyiségű negatív komment, üzenet, beszólás, földbe tiporás.

Igen, ha valamit kiteszel a netre, onnantól vállalod a kockázatot, hogy az valakinek a nézeteivel ütközhet. Hogy nem mindenkinek fog tetszeni a bikinis képed, bármennyit szenvedtél érte a kondiban, vagy lesz, aki megszólja azt a videót, amit esetleg te órákig vágtál, mert kezdő vagy, de szíved-lelked benne van. Első sorban magunkat kell boldoggá tenni szerintem az életben, és ehhez hozzá tartozik, hogy azt csináljuk, amit szeretünk és amitől jobban érezzük magunkat. Mások véleménye másodlagos. A nézőnek joga van véleményt formálni, viszont nem kötelessége! Sokan a "szólásszabadság"ra hivatkoznak. Igen, nyilván mindenkinek van szólásszabadsága, azonban az, amit mondasz, cselekszel, ahogy hozzáállsz egy-egy szituációhoz, emberhez, rólad árul el mindent - a jó és a rossz is. Tehát saját magadat degredálod le, ha paraszt mód adsz hangot a véleményednek, és az már rögtön nem olyan fényes, ugye? Egyre több influencernél látom a kommentelési lehetőség letiltását, és kezdem megérteni, miért! Néha már nekem fáj az a sok buta, primitív, rosszindulató, magánéletben vájkáló komment, ami érkezik. Azért, mert valaki egy nagyobb közösség elé tárja a képeit, attól még annak a közösségnek nincs joga mindent tudnia róla, minden lépését szemmel tartani, nem válnak barátokká, hogy megosszák egymással a véleményüket. Ha pedig a felhasználó válasz nélkül hagyja a kommenteket/kérdéseket/üzeneteket/okoskodásokat, máris ő a rossz - pedig ha a kommentelőnek volt joga leírni azt a bunkóságot, miért nincs joga az olvasónak ahhoz, hogy ő ettől megkímélje a lelki világát?

Másrészt pedig, az ilyen "megmondó" típusúak csak addig mernek véleményt formálni, amíg a védelmet nyújtó négy fal közül, a telefonjuk vagy gépük mögé bújva tehetik azt meg. Élőben nem mernék a másik szemébe mondani a tutit - márpedig az élet a telefon és a gép mögött zajlik, tehát miért is nem ott adnak életvezetési tanácsot egymásnak?

Nektek mi erről a véleményetek? Szerintetek szabadna-e egy-egy követőnek ilyen messzire elmennie?

Puszi,

Gréti


You May Also Like

0 megjegyzés