"Insta csaj" - szindróma?

by - január 15, 2019


Az Instagram az előszámú közösségi platformmá nőtte ki magát, hiába a Facebookon tartod a barátaiddal a kapcsolatot, a másik felületen jobban figyelemmel kísérheted akár ismerőseid, akár a kedvenc sztárjaid, énekeseid életét.

Egy ideje felfigyeltem arra, hogy a régebben elterjedt "tumblr girl" helyett mostmár az "instagirl" kifejezést használják azokra a lány felhasználókra, akik sok követővel rendelkeznek, gyönyörűen megszerkesztett képeket töltenek fel, mesés helyeken járnak vagy éppen finomakat esznek. Sokaknak ezzel baja is van - azonban nekem teljesen más a véleményem, amit egy ideje szeretnék kiírni magamból.

Most vonatkoztassunk el Kiley Jennertől és a hozzá hasonló celebritásoktól, vegyünk egy sokkal közelebbi, átlagos embert - mondjuk saját magunkat. Az Instagram, akárcsak az internet bármelyik része, úgymond egy kirakat, ahova te "kiteszed" magad. Persze lehet mindent privátra állítani, védeni a kis dolgainkat, de valljuk be, ha kiteszünk magunkról egy dögös képet, nem azt szeretnénk, hogy az egész világ ámuldozzon rajtunk? Itt jön az első probléma - a szerkesztett képek kifogásolása. Ugyan ugyan, hölgyeim ... Milyen képet nézünk szívesebben mondjuk egy sztártól? Amin tökéletesen pompázik a bőre, vagy olyat, amin a Nap pont olyan szögből világítja, ami cseppet sem előnyös? Nyilván itt is vannak drasztikus változtatgatások, de nem ugyan olyan mintha valaki műtéti úton tenné szebbé azt, amit anyu-apu nem úgy adott neki át? Most, hogy ennyi szerkesztő applikáció létezik, amikkel hibátlanabb bőrt, fehérebb fogakat, keskenyebb arcot kapunk, logikus, hogy aki erre vágyik a kép erejéig, használatba fogja venni. Nézzünk mélyen magunkba, mind a lehető legjobb arcunkat, legjobb énünket szeretnénk mutatni a közösségi médián. Vagy éppen mi magunk is szívesebben tesszük ki az elegánsan felszolgált, étteremben elfogyasztott ebédünket mint a melegszendvicsünket ami mellé kinyomtunk egy kupac ketchupot. Ki a maga kedvéért, míg más esetleg meg akarja mutatni annak a dög pasinak, hogy miről mondott le, vagy megint más egy kis megerősítésre vágyik titokban, és ezekkel mind semmi baj. Más kérdés, hogy a fröcsögő és szidalmazó kommentek is divatban vannak, amikről csak annyit tudnék mondani, hogy van egy frappáns kis köznyelvben élő mondás a tompor és a vélemény összefüggéséről, remélem néhányan ismeritek. Utána ha ezt a szóban forgó valakit pedig megpillantjuk smink nélkül, lefutni a boltba egy vekni kenyérért meg tamponért meg elfogyott, és a pár perces útra nem vágja pompába magát, máris érkeznek a negatív "dehát Instán meg úgy feszítesz mintha kötelező lenne" megnyilvánulások. Tehát akkor most mi a fene van, kérdezem én. Nem jó, ha sminkel és effekteket használ, de az sem, ha természetes és abszolút magát adja? Egyáltalán, miért mások feladata eldönteni hogy xy - nak hogyan kellene kinézni a a közösségi oldalon és az életben?

Az ilyen profilokat sok okból lehet követni, de az gusztustalan, ha szimplán irigységből vagy unalomból odavetett kommentek miatt teszed. Én imádom, ha valakinek igényes, minőségi képei vannak. Szeretek inspirációt gyűjteni, akár outfittel, étteremmel vagy egy szép fotóhelyszínnel kapcsolatban. Rengetegszer volt már, hogy xy-nál látott étteremben ettem jót, vagy vettem meg egy ruhadarabot mert első blikkre szerelem volt.

Rengetegen ítélik el azt, ha a neten másnak mutatja magát valaki, mint a való életben. Kérdezem én, ezzel mi a baj? Az Instagram egy kreatív felületként is felfogható, vannak kifejezetten sminkes, stílussal foglalkozó "oldalak" is rajta.

Bevallom, én is megszerkesztem a képeim. Hiszen van, amelyiken borzasztóak a fények, van amelyiken csúnyábbnak mutat a bőröm, mint a való életben, vagy éppen olyan, mintha eltűnt volna a szempillám. Én ettől nem érzem magam kevesebbnek, nem érzem, hogy hazugság az életem azért, mert olyan képeket szeretnék feltölteni oda, ahol sokan látják, amik előnyösek. Másrészt pedig nem kell ezt véresen komolyan venni addig, amíg nem ebből keresed a pénzed és nem számítanak jobban a statisztikák és a számok.

Összességében azt tudnám mondani, hogy tiszteletben kell tartani azt a személyt, akinek a képét nézed. Azért nem hoztam fel most a másik oldalt, ennek az ellentetjét, mivel mostanában inkább ebbe futottam bele a neten. Ha szerinted az adott ember mű, kamu, és neked nem tetszik, akkor ne nézd. Ez a legegyszerűbb módja, nem kell még odaböfögni hogy "amúgy nagyon gáz, hogy ennyi filtert használsz." Aztán tedd fel magadnak a kérdést, hogy Te nem azért követted, mert esztétikusabbak, szebbek, érdekesebbek a képei, mint azoké, akiknél nem nyomtál rá a követés gombra? A való életben talán nem kerülheted el az összetalálkozást a tiltólistás személyekkel, de a neten ugyan annyi kattintás valakitől búcsút inteni, mint megkeresni.

Kérlek írjátok meg a témával kapcsolatos véleményeiteket!

Puszi,

Gréti

You May Also Like

0 megjegyzés